Skip to main content

BEL AĞRISINDA KURU İĞNE

Kuru iğne tedavisi kas-iskelet sistemi sıkıntıları olan hastaları tedavi etmek için kullanılan geleneksel Çin tıbbına dayanan manuel bir tedavi çeşitidir. Bu yöntem, cilt ve yumuşak dokulardaki akupunktur noktalarının iğne yerine parmak uçlarıyla uyarılmasını içeren noninvaziv manuel bir yöntemdir.

Kuru iğne tedavisinde istemsiz kasılmış kas grubuna ve tetik noktalara etki eden sinir sonlanmalarına bilerek hasar oluşturulur. Bunun sonucunda bölgede akut yara oluşturulup iyileşme sağlanır. Kasılmış kasa iğne girdiğinde önce uyarı sağlanır ardında gevşeme olmaya başlar. Kişinin bel ağrısı olduğunda çevre doku kaslarda etkilenebilir. Bu sebeple çevre doku kaslara yapılan iğnelerle de başarılı sonuçlar alınır.

Bel ağrısını mekanik bel ağrısı olarak tanımlayabilmek için inflamatuvar, infeksiyöz, tümöral, fraktür ve iç organlardan yansıyan ağrılar gibi tüm organik nedenler dışlanmalıdır. Birçok hastalık bel ağrısına sebep olabilir. En sık görülen bel ağrısı mekanik faktörlü bel ağrısıdır. Bu tip bel ağrılarında kuru iğne yöntemi oldukça etkilidir.

Akut bel tutulumlarında medikal masajla birlikte kuru iğneleme yönteminin oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bel çevresindeki tutulan kaslara çeşitli yöntemlerle uygulanan kuru iğne kasta gevşemeyi sağlar.

İki çeşit iğneleme yöntemi vardır. Birincisi yüzeyel iğnelemedir. Yüzeyel iğneleme yönteminde subkutan doku iğnelenir. Tetik nokta derinde olduğu için seğirme alınmaz. Bu yöntemde ağrı hissedilmez ya da çok az hissedilir. Derin iğneleme yönteminde bölgesel seğirme alınarak tetik nokta uyarılır. Bu yöntemde ağrı daha çok hissedilir.

KURU İĞNE NERELERE YAPILIR?

Kuru iğne vücutta farklı bölgelere yapılmaktadır. Kas doku olan tüm bölgelere uygulanmaktadır.  Kuru iğne uygulanan noktaları oluşturan hücrelerden lokal hücresel uyarıların sinir uçlarına ve son olarak da beyne ulaşır. Beyin de bu uyaranı gerekli organlara iletir ve ilgili organ ve uzuvlardaki enerji dengesi düzelir. Böylece  hastalık da ortadan kalkmış olur. Vücuda konulan iğneler uygulama alanına göre farklı uzunluklarda olup iğneler 10-20 dakikalık seans sonunda çıkarılır.

KURU İĞNE HANGİ HASTALIKLARDA YAPILIR?

Kuru iğne vücudun kendi kendini onardığı bir tedavi yöntemidir ve hiçbir yan etkisi yoktur. Fizik tedavi kliniklerinde genellikler kas spazmlarında kasa uyarı vererek gevşemesini sağlamak amacıyla uygulanır.

 

Yol Tarifi Almak İçin Tıklayın

Leave a Reply

Hemen Ara

Sohbet başlat
Yardıma ihtiyacınız mı var?
Nasıl yardımcı olabiliriz?