Bel Ağrılarında Manuel Terapi ve Kayroprakti
Bel ağrıları genelde mekanik ağrı türü olsa da zaman zaman başka hastalıklar sonucunda da görülebilir. Bu sebeple ağrılar artmadan kişilerin egzersizle omurga çevresinde kasları güçlendirip eklem içine binen yükü azaltmaları gerekir. Manuel tarapiyle birlikte egzersiz uygulamasının iyileşme üzerindeki etkisi daha fazladır.
Kas iskelet sistemindeki bozulmalar sonucunda manuel terapi uygulaması oldukça önemli ve etkilidir. Manuel terapi kişiye özel uygulanır. Kişinin hastalığına, ağrı şiddetine fonksiyonelliğine göre çeşitlendirilebilir.
- Mobilizasyon: Mobilizasyon kişinin eklem kısıtlılığı olduğu durumda eklem hareket açıklığını artırmaya yönelik eklemde kayma hareketiyle birlikte açıklığı artırmaktır. Aynı zmanda kişinin de bel ağrısını artıran hareket doğrultusunda hareket etmesiyle birlikte fizyoterapistin uyguladığı tekniktir. Bunun amacı ise ağrısız hareket açıklığını sağlamaktır. Mobilizasyon tedavisi, eklem hipomobilitesi ve hipermobilitesinin spesifik bir biyomekanik değerlendirmesine dayanır.
- Manipülasyon: Manipülasyon kayropraktörler tarafından uygulanan bir tekniktir. Bu tedavi tekniğinde hastanın yaralanma riskinin olmaması için endikasyon ve kontraendikasyonların iyi bilinmesi gerekir. Manipülasyon uygulaması ile eklemlerin hareket açıklığı artırılır. Var olan spazmların azalması sağlanır.
Akut ve kronik bel ağrısı tedavisinde farklı tedavi yöntemleri yapılmaktadır. Çeşitli uygulamaların etkinliği kanıtlanmıştır. Özellikle manuel şekilde uygulananların tedavideki sonucu dikkat çekmektedir. Tedavi yöntemlerinden biri, omurga üzerinde düzeltmeler yapıp ağrının azaltılmasına ve hareketliliğin artışına sebep olan Kayropraktik tedavidir. Kelime anlamı el ile uygulama demektir. Kayropraktik uygulama; eklem hareket kısıtlılığını ve ağrıyı tedavi eder. Bu tedavinin uygulandığı Kayropraktistlik; kas iskelet sisteminde oluşan mekanik bozuklukların tanı, tedavi ve önlenmesi ile ilgilenen profesyonel bir meslek olup 2001 yılında Kayropraktik Federasyonu tarafından resmi tanımı yapılmıştır.
Yapılan literatür taramasında, kronik bel ağrısı tedavisinde genel olarak egzersiz, mobilizasyon, manipülasyon gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır ve bu yöntemlerin karşılaştırması sağlanmaktadır. Kayropraktiyle birlikte egzersiz yapıldığında iyileşmenin daha hızlı olduğu yapılan araştırmalara göre saptanmıştır.
Eklemde bir disfonksiyon yani eklem fonksiyonunda kısıtlılık ve birlikte bazı durumlarda ağrı belirlendiğinde normal hareketi sağlamak ve kısıtlılıkları önlemek amacı ile eklemi oluşturan dokularda fonksiyon bozukluğu gösteren bileşen normal eklem hareketinin yönünde fiziksel bir kuvvet uygulayarak itilir.