Boyun Ağrısı Nedir?
Boyun ağrısı genellikle boynun bir noktasında ya da bölgesinde seyreden, omuz, kol ve ele yayılabilen, bazı durumlarda baş ağrısı ya da baş dönmesine sebep olan çoğunlukla künt ağrılardır.
Kronik ağrı sıralamasında boyun ağrıları, bel ağrılarından sonra ikinci sırayı oluşturur. Her üç kişiden biri hayatlarının bir döneminde farklı nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan boyun ağrılarından şikayetçi olmaktadır. Bunların yaklaşık %15’i kronik boyun ağrısına dönüşür. Kronikleşen ağrı bireyin yaşam kalitesini etkiler. Kişide ağrı fonksiyonel bozukluklara, psikososyal etkilenimlere, iş gücü kayıplarına neden olur.
Boyun Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Ağrı, boyundaki bağ, tendon, kas, sinir kökü ya da eklemlerden kaynaklanıyor olabilir. Romatizmal hastalıklar, tümörler, enfeksiyonlar, çene eklemi sorunları, kalp, akciğer, safra kesesi, mide, pankreas gibi iç organlardan kaynaklanan problemler de boyun ağrılarına neden olabilir.
-Boyun Tutulması
Boyun tutulması, özellikle başı yana çevirmeye çalışırken hareket ettirmekte zorluk, kısıtlılık ve ağrı ile karakterizedir. Bu semptomlara, omuz ve kolda ağrı, baş ağrısı da eşlik edebilir. Boyun tutulmasının en yaygın sebebi, kas gerginliği ya da yumuşak doku zorlanmasıdır. Zorlanmaya sebep olan nedenler; uyku pozisyonunda bir yanlışlık, uygun olmayan yastık kullanımı, ani ve sert hareket, bilgisayar ya da masa başında uzun süre aynı pozisyonda kalma, aynı hareketin (boynun tekrar tekrar döndürülmesi gibi) sürekli tekrarlanması.
-Boyun Yaralanmaları
Araç kazaları, spor yaralanmaları, yüksekten düşme gibi nedenlerle oluşan boyundaki yumuşak doku ve kemiklerde meydana gelen yaralanmalardır. Uzman doktor tarafından yapılacak muayeneden sonra, kişide herhangi bir omurga yaralanması, kırık, çıkık durumu saptanmamışsa, oluşan yumuşak doku zedelenmesinin tedavisi için bir fizyoterapiste başvurulmalıdır. Bu tarz yaralanmalardan sonra, boyun, ense ve sırt bölgesinde şiddetli ağrı, spazm, kısıtlılık ve baş ağrısı görülebilir.
-Servikal Disk Hernisi (Boyun Fıtığı)
Boyun fıtığı 20-40 yaşları arasında, genellikle vücudunu çok kullanan kişilerde ortaya çıkar. Ağır yük kaldırma, ters bir hareket yapma, itme hareketinin sık tekrarlanması gibi nedenler bağ dokusunun yırtılması yani fıtık riskini arttırır. Duruş bozukluğuna yol açan uzun süreli masa başı ya da bilgisayar başında çalışanlarda bu rahatsızlık sık ortaya çıkar.
-Dar Kanal
Servikal Stenoz, doğuştan, travma sonucu veya omurlar arasındaki disk ya da eklemlerin zamanla yıpranması sonucu omurilik kanalının daralmasıdır. Bunun sonucunda omurilikten geçen sinirlerin baskıya uğraması nedeniyle kollar ve bacaklarda işlev kaybı ya da sinir kökünün tahrişi ya da basısı nedeniyle kolların belli bölgesinde kuvvet ya da duyu kaybı oluşabilir.
-Servikal Miyofasyal Ağrı
Boyun çevresindeki kaslarda oluşan tetik nokta, gergin bant ya da basınca karşı hassasiyetle lokalize ağrıdır. Özellikle kötü postürde uzun süreli çalışanlarda sık görülür. Kişi, özellikle kürek kemiği çevresinde, boynun üst bölgesinde, trapezlerde ağrıdan şikayetçidir. Baş ağrılarına sebep olabilir. Ağrı, omuz ve kola yayılabilir ancak nörolojik bir belirti göstermez.
Boyun Ağrısı İçin Öneriler
-Egzersiz
Gergin veya kısalmış olan kasların gevşemesi için germe egzersizleri, eklem ve kemiklere binen yükün azaltılması için kuvvetlendirme egzersizleri, boyun ağrısı tedavisinde önemlidir. Kişiye özel planlanan egzersiz programı, postür bozukluklarının önüne geçer ve oluşmuş bozuklukların düzelmesinde etkilidir.
-Doğru Postür
Günümüzde uzun süre masa başı çalışmaya ve bilgisayar kullanımına bağlı, boyun düzleşmesi, baş önde postür ve kamburluk (kifoz) görülmektedir. Doğru egzersiz programı ve postür eğitimi ile ağrılardan kurtulmak, sağlıklı bir duruş kazanmak ve oluşabilecek sorunların önüne geçmek mümkündür.
-Dengeli Beslenme
Vücutta olan ağrılar için önerilen beslenme şekli antiinflamatuar beslenmedir. Bu beslenme şekli, kişilerde var olan inflamasyona bağlı olan ağrı için olduktça etkilidir.
Boyun Ağrısında Fizik Tedavi
-Elektroterapi
Boyun ağrılarında fizik tedavi ajanlarından biri olan elektroterapi programı olarak, TENS (Transelektro Nöromuskuler Stimülasyon) uygulanır. Bu uygulamanın amacı ağrıyı azaltmaktır. Aynı zamanda kişinin durumuna göre elektroterapi uygulamalarından farklı programlar da seçilebilir.
-Manuel Terapi
Manuel terapi yönteminin içeriğinde, gergin olan kas ve fasyanın gevşetilmesi, tetik nokta tedavisi, mobilizasyon ve manipülasyon gibi uygulamalar yer alır. Bu uygulamalarla, kas ve yumuşak dokuların gevşetilmesi, ağrının azaltılması, hareket açıklığı azalmış eklemlerin hareketliliği sağlanır.
-Medikal Masaj
Medikal masaj, ağrılı kas dokusunun dolaşımını arttırmak ve doku iyileşmesini hızlandırmak amacıyla çeşitli yöntemler uygulanarak yapılır.
-Egzersiz
Egzersizle kas kuvvetlerini artırıp ekleme binen yükün azalması sağlanır. Aynı zamanda kişiye özel hazırlanan egzersiz programı ile oluşmuş postür bozuklukları düzeltilir ve gelecekte oluşabilecek bozuklukların önüne geçilir.
-Diyet
Sağlıklı beslenme doku iyileşmesinde önemlidir. Özellikle ağrı varlığında beslenme programı diyetisyen tarafından kişiye özel verilmektedir.
-Kayroprakti
Kas dokusunun iyileşmesi kadar hizası bozulmuş eklemin tekrar hizalandırılması da çok önemlidir.
Kayroprakti, sublukse olmuş eklemi düzelterek ekleme binen baskının azalmasını sağlar.
Yol Tarifi Almak İçin Tıklayın