ROTATOR CUFF SENDROMU NEDİR? TEDAVİSİ NEDİR?
Rotator Cuff Nedir?
Rotator Cuff, omuz eklemini ve kapsülünü saran 4 kastan meydana gelen bir kas grubuna verilen isimdir. Bu kaslar, omzun stabilitesini yani eklemin daha kaliteli hareket açığa çıkarması için belirli bir oranda sabit tutulmasını sağlar. Bu kas grubundaki kasların bir kısmı rotasyon yaptırırken aslında hepsi tüm omuz hareketlerinde arka planda rol oynamaktadır.
Rotator Cuff Sendromu Nedir?
Rotator Cuff kas grubunun içerisindeki bir veya aynı anda birden fazla kasın yırtılması ya da dejenere olmasına Rotator Cuff sendromu denir. Aslında Rotator Cuff kaslarındaki oluşan bütün problem listesine verilen genel bir tanımlamadır.
Rotator Cuff Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Rotator Cuff sendromu semptomları, ilgili bölgedeki kas veya kasların yırtık derecesine veya bu kasların dejenerasyonuna göre değişiklik gösterebilir. Semptomlar arasında omuzda hareket kısıtlılığı, ağrı, sıcaklık artışı veya ödem gözlemlenebilir. Nadir olarak da kola ve ellere yayılan ağrı da gözlemlenebilir.
Rotator Cuff Sendromunun Tedavisi Nedir?
Rotator Cuff sendromunun tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon önemli bir yer kaplamaktadır. Doktor tarafından cerrahi protokole gerek duyulmadığında hasta fizik tedaviye yönlendirilir. Hasta fizik tedavi sürecindeyken doktor tarafından enjeksiyon uygun görülürse fizik tedavi süreci daha hızlı ilerler.
Hasta fizik tedavi sürecinde fizyoterapist eşliğinde elektroterapi, manuel terapi, medikal masaj, eklem mobilizasyonları ve egzersiz gibi tedavi edici yöntemlerle iyileştirilmeye çalışılır. Fizik tedavi sürecinde ağrılar kısa süreliğine artabilir ama bu ağrı geçicidir ve ilerleyen süreçlerde daha da azalarak devam etmektedir. Etkin fizik tedavi sürecinde hasta eğitilmeli ve egzersiz programı günlük hayatında da yapabileceği şekilde dizayn edilmelidir.
Rotator Cuff Sendromu Egzersizleri Nelerdir ?
Tüm egzersizler Fizyoterapistiniz tarafından dizayn edilmelidir. Nasıl yapılacağını, ne zaman yapılacağını ve tekrar sayısını belireyecek kişi Fizyoterapistinizdir. Egzersizler hastaya özeldir. Aşağıdaki egzersizler örnek amaçlıdır tedavi programı sunmaz.
- Wand egzersizleri, eklem hareket açıklığı kısıtlı olan hastalarda fayda sağlayan bir egzersizdir. Güçlendirme egzersizi olarak seçilmez sadece hareket kısıtlılığını gidermek için kullanılır.
- Omuz izometrikleri, aşağıda şekillerde gösterildiği gibi ok yönünde herhangi bir hareket açığa çıkarmadan duvarın veya kapı eşiğinin itilmesi şekilde yapılan egzersizler bütünüdür. Özellikle Rotator Cuff cerrahilerinde sonra egzersiz programına dahil edilmesi gereken egzersizlerdir.
- İç rotasyon ve dış rotasyon egzersizi, omuz eklemine iç ve dış rotasyon yaptıran kaslarımız Rotator Cuff kısmının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır bu yüzden orta-erken dönemde fizyoterapist eşliğinde aşağıda gösterilen egzersizler yapılabilir. Dirençli bir egzersiz olduğu için elastik bir bant yardımıyla yapılır.
- Sırt kaslarını kuvvetlendirme egzersizleri, bu egzersizler aşağıda gösterildiği gibi en basitten başlanılıp daha sonrasında fizyoterapist gözetiminde daha zor egzersizlere doğru ilerlemelidir. Bir çok varyasyonu olan sırt güçlendirme egzersizlerinin etkisi uzun vadelidir ve ev programı haline getirilerek günlük hayata entegre olmalıdır.
Rotator Manşet Yırtıkları Nedir ?
Rotator Manşet yırtıkları, omuz eklemine yapılan zorlayıcı hareketler sonucu ortaya çıkan, omuz eklemini çevreleyen kasların tamamen veya kısmi olarak yırtılması olarak tanımlanabilir. Zorlayıcı hareketle beraber güçsüz kalmış omuz eklemi de yaralanmaya müsait hale gelir. Bunlara ek olarak hastanın sırt ve boyun postürü de bu yaralanmayı yaşaması için diğer bir ortam hazırlayıcı faktör olarak söylenebilir. Ve tabii ki hastanın omuz üstüne düşmesi gibi travmatik yaralanmalarda Rotator Cuff kaslarında yırtığa neden olabilir.
Rotator Cuff Yırtığı Belirtileri Nelerdir?
Rotator Cuff yırtığı belirtileri, rotator cuff grubundaki kas veya kasların yırtık derecesine göre değişiklik gösterebilir. Eğer hastadaki yırtık kısmi yırtıksa semptomlar şu şekilde gözlemlenebilir; omuzda hareket kısıtlılığı, ağrı, sıcaklık artışı ve/veya ödem. Eğer hastada tam kat yırtık varsa belirtiler daha da ağırlaşır, kişi kolunu havaya kaldıramaz veya kaldırmakta zorlanır, kolu havaya kaldırıp sabit tutması istenildiğinde bunu başaramaz kol hemen başlangıç pozisyonuna döner.
Rotator Cuff Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rotator Cuff ameliyatları, hasta oturma pozisyonundayken genel anestezi altında ameliyat yapılır. Bu ameliyatta artroskopik cerrahi yöntem kullanılır, kapalı cerrahi yöntem de diyebiliriz. Omuz eklemine atılan küçük kesilerden özel bir kamera yardımıyla sorunlu bölge tespit edilir ve sorunlu kısım veya kısımlar onarılmaya başlanır. Açık ameliyatlara göre hasta daha hızlı toparlanır çünkü kapalı yöntemde çevre dokudaki kaslara zarar verilmez.
Rotator Cuff Ağrısı Nedir ?
Rotator Cuff ağrısı, kürek kemiğinin üzerinden başlayan ve kolun arkasından önüne doğru yayılım gösterebilen bir ağrı durumudur. Omuz üstüne düşme, Rotator Cuff sendromu veya yırtığı, postür bozukluğu, omuz çevresi kas güçsüzlükleri ve sıkışma sendromu gibi problemler Rotator Cuff ağrısı yapabilir. Rotator Cuff ağrısı genelde omzun önünde lokal olarak hissedilir ve hastalarda problemin omzun önünde olduğu gibi bir düşünce olur. İyi bir değerlendirme yapıldıktan sonra problemin yansıyan ağrı olduğu bulunabilir. Yani aslında ağrının kürek kemiği üstündeki kaslardan geldiği gibi durumlara sıkça rastlanılmaktadır.