Manuel Terapi
Boyun sırt ve bel ağrılarında bire bir şekilde uygulanır tüm sırtın gevşemesi sağlanır ve kaslar uzatılır.
Manuel Terapi Nedir?
Manuel Terapi Nedir? Nasıl Yapılır?
Manuel terapi kasların anatomisini bilerek kasın uzantısı boyunca yapılan bir manuel terapi işlemidir. Kasların yanı sıra fasyanın gevşetilmesi ve omurların mobilizasyonu sağlanır. Dolaşımın desteklenmesi açısından da vücudun lenfatik sistemini çalıştırır ve lenflerin boşaltılmasını sağlar.
Manuel Terapi çeşitli yağlar veya kremlerle uygulanabilir. Eğer bölgeler ağrılı ise ağrı kesici krem kullanılabilir. Hastanın isteği doğrultusunda güzel kokulu esans yağlar veya bitkisel yağlar ile de yapılabilir. Medikal masaj normal masajlardan farklı olarak kasların bağlantı noktalarında kas fibrillerinin yapısı gereği uzanımları boyunca sürülerek, kas liflerini ütüleyerek hasta kasın eski sağlıklı halini alıp fonksiyonlarının geri kazanımına olanak sağlar. Gereği görülen aromalar, yağ ve kremler ile terapistin belirleyeceği şekilde medikal masaj hemen hemen her hastaya uygulanabilr.
Manuel Terapi Faydaları?
Kaslarda biriken toksik maddelerin atılımında sürece yardım ederek bağışıklık sistemine de ayrıca yardımcı olmak, lenf dolaşımının arttırılması, kılcal damar dolaşımının arttırılması, kaslarda biriken atık maddelerin atılmasını hızlandırmak, hızlandırılan metabolizma ile kas rejenerasyonuna katkı sağlamak ve laktik asit ve benzeri toksik maddelerin atılıma yardımcı olmak, bağlayıcı dokuların gerekli esneklik ve hareket açıklığını kazanımını elde etmek, travmatolojik yada kronik olarak karşımıza çıkablecek türden hastalıklarda inflamasyonu azaltmak, kas spazmlarını ve nodlarını süpürerek kas liflerinin normal lif yapısına kavumasına yardımcı olmak gibi katkıları vardır.
Manuel Terapi Kimlere Uygulanır? Kimlere Uygulanmaz?
Kas zedelenme problemi olanlara ve mevcut kırık durumlarında medikal masaj önerilmez. Enfeksiyon ve deri hastalıklarında medikal masaj uygulaması önerilmez. Metastaz ortaya çıkardığı için kanser hastalarına medikal masaj uygulaması önerilmemektedir. Bunun dışında kalan tüm bireylerde medikal masaj uygulaması yapılabilir.
Dermatolojik hastalığı olan kişilerde, deri yoluyla bulaşıcı hastalığı olan kişilerde, parazit istilası bulunan kişilerde, kanser hastalarında, ağır travmatik zedelenmelerde ve masaj esnasında kullanılan krem, yağ vb. maddelere alerjisi olan kişilerde uygulama önerilmemektedir.
Bel Ağrısında Manuel Terapi
Bel ağrısının sebepleri genellikle bel fıtığı, eklem disfonksiyonu, kanal daralması, dejenere olmuş disk vb. şikayetlerden kaynaklanmalıdır. Manuel terapi içerisinde bulunan mobilizasyonlar esnetmeler ve manipülasyonlar ile yapılması uygun görülen tekniklerle terapistler üzerinden danışana uygulanır. Ağrı azalımı ve bireyin sağlıklı yaşamına geri dönüşünde manuel terapinin bel ağrısındaki rolü büyüktür ve bütüncül tedaviden ayrıştırılması önerilmez.
Sırt Ağrısında Manuel Terapi
Sırt bölgesi anatomisi açısından kaburgalar, onların bağlı olduğu torakal omurlar ve kürek kemiğini gibi yapıları kapsadığından ötürü manuel terapide doğru bölgeye yapılacak uygulamayı seçmeden önce terapistin doğru bir gözlem yapması gerekmektedir. Sırt kaslarının görevi gereği omurgayı dik tutmakla görevli kaslar omurganın etrafında bulunduğundan doğru tarafa yapılan tedavinin ve mobilizasyonların tedavideki rolü büyüktür. Sağlıksız sırt kaslarının sonucunda sorunlu bel ve boyun yapılarının takipte geldiğini gözlemlemekteyiz ve skolyozla birlikte kifoz gibi problemlere de zemin oluşturmaktadır.
Kulunç Tedavisi
Halk arasında kulunç olarak adlandırılan yapı aslında kaslarımızda bulunan kas fibrillerinin bir nevi topaklaşarak düğümlenmesi sonucu kas fibrilinin düz sağlıklı yapısını kaybederek ufak noktasal spazmlarda bulunması durumudur ve trigger point olarak da adlandırılır. Bu durumda ki danışanlara, manuel terapi ile başarılı sonuçlar elde edilir.
Boyun Ağrısında Manuel Terapi
Boyun ağrısı ilerleyen teknoloji ve masa başı işlerin artması sonucunda günümüzde en çok yaygınlaşan ortopedik problemlerden biridir. Boyun düzleşmesi ve buna bağlı olarak boyun fıtığı, skolyoza bağlı eğrilikten ötürü etkilenmiş boyun omurları, boyun ağrısına sebep olabilmektedir. Manuel terapideki traksiyon mobilizasyon ve boyun omurlarına uygulanan boyun manipülasyonları günümüz boyun problemlerinde çözümcül bir tedavi olmuştur. Boyundan geçen damar vesinir yapılar hassas olduğundan profesyonel bir ekip ile yapılan manuel terapi etkili ve sonuca odaklı bir tedavi yaklaşımı ortaya çıkarmaktadır. Boyunun yapısı gereği hastanın tamamlaması gereken eklem hareket açıklığını tamamlayamayan hastalara, nörolojik yada ortopedik problemleri olan hastalara, travma yada duruş bozukluğu olan hastalara yapılacak manuel terapi işlemleri hasta bireylere ameliyatsız ve güvenilir bir fizyoterapi olanağı yaratmaktadır.