Skip to main content

Bel Ağrısı Nedir?

Bel ağrısı, sıklıkla görülen bir sağlık problemidir. Bacak ağrısıyla birlikte veya bacak ağrısı olmadan görülen ağrı, kas gerginliği olarak tanımlanır.

Bel ağrısına sebep olan hastalıklardan en fazla görülenler; mekanik faktörler ve dejeneratif hastalıklardan kaynaklılardır.

  • Mekanik faktörler içerisinde; hamilelik, obezite, inaktivie ve yaşlılık en sık görülen sebeplerdir.
  • Dejeneratif hastalıklar içerisinde; spondilozis, osteoartroz, spinal stenoz, disk hernileri yer almaktadır.

Bel ağrısı akut ve kronik olarak iki gruba ayrılır. Altı haftadan kısa süreli bel ağrısı akut, 6 ile 12 hafta arası subakut, 12 haftadan uzun süreli ise kronik olarak tanımlanır.

BEL AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR?

  1. Kas Zorlanması: Bel ve kalça bölgesinde ağrıyla hissedilir. Hareket ve öne eğilmekle artar.
  2. Disk Hernisi (Fıtık): Belden başlayıp bacağa yayılan ağrı, uyuşma ve güçsüzlük şeklidir. Oturmakla artar, ayakta hareket halinde azalır.
  3. Tümörler: Yeni başlayan bel ağrısı ile birlikte kanser öyküsü varlığı ile kendini gösterir. Açıklanamayan kilo kaybı, Yaş >50
  4. Stres kırığı: Osteoporoz öyküsü, kortikosteroid kullanımı, ileri yaş sık etkilenir.
  5. Travma: Travmanın şiddetine göre farklılık gösteren muayene bulguları arastırlır.
  6. Enfeksiyon: Sinsi başlangıçlı, artan ağrı, gece ağrısı, konstitüsyonel semptomlar, yeni geçirilmiş enfeksiyon öyküsü ile kendini gösterir.

BEL AĞRISI İÇİN ÖNERİLER

  1. EGZERSİZ

Bel ağrısında egzersiz etkili bir tedavi yöntemi olarak tanımlanmıştır. Bel ağrısı olan kişilerde egzersizle birlikte kas kuvvetini artırıp ekleme binen yükün azalması sağlanır. Egzersizle birlikte duruş bozukluğunun önüne geçilerek kişilerde ağrı azalması sağlanır.

  1. DOĞRU POSTÜR

Günlük hayatta çoğu kişide duruş bozukluğu olmaktadır. Buna sebepolan faktörler içerisinde stres, meslek ve alışkanlar yer almaktadır. Egzersizle birlikte duruşa dikkat edildiğinde de bel ağrılarında iyileşmeler gözlemlenmektedir.

  1. DENGELİ BESLENME

Vücutta olan ağrılar için önerilen beslenme şekli antiinflamatuar beslenmedir. Bu beslenme şekli kişilerde var olan inflamasyona bağlı semptomlardan ağrı için oldukça etkilidir.

BEL AĞRISINDA FİZİK TEDAVİ

  • ELEKTROTERAPİ: Bel ağrılarında fizik tedavi ajanlarından biri olan elektroterapi programı olan TENS (Transelektro Nöromuskuler Stimülasyon) uygulanır. TENS’in amacı ağrıyı azaltmaktır. Elektroterapi uygulamalarından kişinin durumuna göre farklı programlar da seçilebilir.
  • MANUEL TERAPİ: Manuel terapi tedavi yönteminin içeriğinde mobilizasyon ve manipülasyon uygulamaları yer alır. Bu uygulamalar eklem hareket açıklığı azalmış eklemlerin hareketliliğini artırmaya yöneliktir.
  • MEDİKAL MASAJ: Ağrılı kas dokusunun dolaşımını artırmak ve doku iyileştirmesini hızlandırmak amacıyla çeşitli yöntemler uygulanarak yapılır.
  • EGZERSİZ: Egzersizle kas kuvvetini artırıp ekleme binen yükün azalması sağlanır. Duruş bozukluğunun önüne geçilerek kişilerde ağrı azalması sağlanır.
  • DİYET: Sağlıklı beslenmenin doku iyileşmesinde önemi çoktur. Ağrı varlığında önerilen beslenme şekli diyestisyen tarafından kişiye özel şekilde verilmektedir.
  • KAYROPRAKTİ: kas dokunun iyileşmesi kadar hizası bozulmuş eklemin yerine yerleşmesi de çok önemlidir. Kayroprakti, sublukse olmuş eklemi yerine oturtup ekleme binen baskının azalmasını sağlar.

 

Yol Tarifi Almak için Tıklayın

Leave a Reply

Answer security question *

Hemen Ara